LIVRAM GRATUIT IN GALATI
luni - sambata: 1200 - 1500 si 1800 - 2200
duminica: nu se fac livrari

Platou party antipasti

Despre masline si uleiul lor fabulos

Maslinele si uleiul de masline

         Simbol al gloriei si al pacii, al intelepciunii, al sperantei si fericirii, al prosperitatii, al fertilitatii si victoriei, dar si al divinitatii, maslinul este cunoscut de peste 10.000 de ani. Cu o longevitate cu totul neobisnuita, de 1.000 sau chiar 2.000 de ani, poate ajunge la un diametru al trunchiului de peste 10 metri. In Italia, exista credinta ca unii dintre cei mai batrani maslini dateaza chiar din primii ani ai Imperiului Roman. Unii spun ca acest pom nu moare niciodata, deoarece mladitele ce dau din radacini se pot dezvolta si rodi.
Uleiul de masline a fost medicament, substanta magica, sursa inepuizabila de fascinatie si uimire… Asemanator vinului, nu exista doua tipuri de ulei de masline la fel. Fiecare tip este influentat de sol, clima, soi, varsta, metode de obtinere, iar uleiul de calitate este apreciat si clasificat de degustatori cu experienta.

         Maslinul este un copac cu tulpina usor ondulata, cu lemn dens si grosimi variate. Ramurile sunt muchiate, adesea spinoase si incolacite, ceea ce ii da o infatisare fantastica. Frunzele sunt mici, lanceolate, lucioase, argintii si paroase pe fata inferioara. Maslinul, aceasta denumire venind din slava, face parte din familia Oleaceae si prezinta in jur de 20 de specii, cu un numar foarte mare de varietati, doar in Italia fiind identificate peste 300. Cele mai cautate sunt cele din Grecia, in primul rand din Creta, unde iernile blande, verile toride si solul calcaros ofera conditii excelente de dezvoltare a maslinului.
Istoria maslinului se pierde in negura vremii, maslinul salbatic fiind utilizat de oamenii neoliticului deja de acum 10.000 de ani, primele plantatii de pe coasta estica a Mediteranei avand si ele o vechime de peste 6.000 de ani. Cu 2.000 de ani i.H. ele sunt prezente si in Egipt, unde maslinul era considerat arborele sacru, protejat de Ra, zeul suprem al soarelui.

Uleiul de masline, numit si aurul lichid

        In Antichitate, uleiul de masline se gasea la mare pret, Homer numindu-l aurul lichid. A fost o perioada in care orice cetatean grec care taia un maslin era condamnat la moarte sau la exil. In Biblie, maslinul este pomenit de peste 40 de ori. Alaturi de paine si vin, uleiul de masline este cunoscut ca fiind cel de-al treilea articol al binecuvantarii lui Dumnezeu.
In gradina Ghetsimani, situata la baza Muntelui Maslinilor din Ierusalim, Mantuitorul se ruga sub maslinii batrani cand a fost arestat. Se sustine ideea ca din lemn de maslin a fost cioplita crucea pe care a fost rastignit Iisus pe Golgota. Si tot din lemn de maslin, cu o structura fina si densa, au fost ciopliti heruvimii, usile si stalpii Templului lui Solomon. In Tara Sfanta, maslinul a fost mereu la mare pret. Regele David avea chiar paznici speciali care vegheau asupra culturilor si depozitelor pantru ca atat de pretiosul ulei sa fie in siguranta.
In Antichitate, uleiul de maslin se folosea in temple la arderea in candele precum si la ungerea sacra a regilor si preotilor. Lastarii incoronau tinerii castigatori ai Jocurile Olimpice si invingatorii marilor razboaie. Cultivatorii de maslini erau scutiti de serviciul militar. Exista obiceiul ca atletii greci sa-si frece capul cu ulei, iar, datorita stralucirii pielii unse, acestia se prezentau ca adevarate personaje mistice. Pentru transportul amforelor cu ulei spre diverse centre comerciale din jurul Marii Mediterane, grecii si-au construit corabii speciale.

        Uleiul de masline, la randul lui, se poate obtine, asa cum inca se mai practica in unele zone ale Cretei, prin strivire manuala a fructelor bine coapte, in bazine din piatra. In prezent, extragerea se face mecanizat in vase de otel inoxidabil, iar separarea uleiului de pasta reziduala, prin centrifugare. Daca toate operatiile se efectueaza la rece, adica sub 30 de grade, vorbim de un ulei extravirgin, obtinut prin presare la rece, caracterizat de o aciditate de sub 0,8%. Dupa a doua presare, vorbim de un ulei virgin, cu aciditatea de pana la 2%. Celelalte uleiuri rezulta in urma unui tratament termic sau chimic, mai mult sau mai putin agresiv, care ii afecteaza in mod semnificativ calitatile.
Uleiul de masline este bun si pentru prajit, avand plasat acel asa-numit punct de ardere sau de fum, de la care incepe sa se degradeze, la 210 grade, astfel ca uleiul rezista chiar si la gatit, inclusiv la prajit.
Calitatea uleiului, in special a celui extravirgin, depinde evident si de zona geografica, clima, sol si varietate, de varsta pomilor si de tehnologia de cultivare si de procesare, fiind la fel ca in cazul vinului, diferit de la o recolta la alta.
Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta aproximativ 75% din compozitia uleiului de masline sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism. Dar uleiul de masline contine un numar mare de substante active, esentiale pentru sanatatea noastra, inclusiv vitamine, minerale si oligoelemente.

Maslinele, un adevarat dar al zeilor

         Maslinele pot fi consumate ca atare. La nivel mondial este vorba de 860 de mii de tone, cea mai mare cantitate intrand in consumul tarilor mediteraneene. La recoltare maslinele sunt amare, avand un gust neplacut. De aceea sunt tratate cu o lesie speciala sau dupa retete traditionale cretane, direct cu apa de mare.

Maslinele pot fi culese verzi, inainte de coacere. Fiind apoi murate, ele prezinta un gust acrisor deosebit de placut, ce stimuleza secretia sucurilor gastrice precum si apetitul. Ajunse la maturitate, maslinele au de obicei o culoare maro inchis, cu nuante rosiatice. Culoarea neagra este obtinuta doar prin tratare chimica. Prin diferite procedee de tratare chimica se pot obtine si masline galbene, portocalii sau chiar cu nuante de albastru. E la alegerea fiecaruia sa aleaga o culoare socanta, dimensiuni magnum sau maslinele naturale, micute, cu acea culoare maro, poate mai putin atractiva dar, naturale, mult mai sanatoase, si cu acel gust inconfundabil si atat de placut celor care au invatat sa cunoasca si sa indrageasca maslinele, acest dar al zeilor.

Beneficiile consumului de masline

       Maslinele se consuma in principal ca un starter, sub diferite forme, cu sau fara samburi, intregi sau tocate, verzi sau negre. Expertii recomanda administrarea pe zi, a 7 masline, pentru ca:
- sunt nutritive si bogate in minerale ca: sodiu, potasiu, magneziu, fier, fosfor si iod;
- contribuie la necesarul de calciu pentru organism;
- ofera vitamine si aminoacizi necesari unei bune functionari a organismului;
- contin acid oleic, care are proprietati benefice in a proteja inima;
- contin grasimi monosaturate, deci sanatoase, care reduc riscul de ateroscleroza si cresc nivelul HDL (colesterol bun);
- consumul de masline previne aparitia artritelor si incetineste procesul de imbatranire al intregului organism.

Stiati ca:

- Maslinele sunt fructe, nu legume;
- Pot fi de culoare verde, violet, maro inchis, negru si chiar de culoare roz;
- Floarea de masline este de culoare alba si infloreste dupa 3-4 ani;
- Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani;
- Durata medie de viata a unui maslin este intre 300 si 600 de ani;
- Maslinul este vesnic verde si poate trai pana la 2000 de ani. Astazi, exista peste 800 de milioane de maslini plantati in intreaga lume.
- Exista o varietate cu peste 90 de tipuri diferite de umplere;
- Este nevoie de sapte kg de masline pentru a face un litru de ulei de masline;
- Lumea consuma aproximativ 2,25 milioane de tone de ulei de masline pe an;


      Maslinele si uleiul de masline, elemente de baza ale alimentatiei mediteraneene, recunoscuta astazi pentru efectele ei benefice asupra sanatatii, erau recomandate deja din Antichitate pentru tratarea multor boli cronice. In Grecia se credea ca maslinele mancate cu samburi conduceau si la marirea potentei sexuale si a fertilitatii feminine. Samburii de masline, macinati fin, sunt utilizati pentru purificarea sangelui si revigorarea circulatiei sanguine, dar si pentru revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor.

      Atat maslinele de calitate, cat si uleiul de masline extravirgin reprezinta insa in primul rand elemente de baza pentru o masa sanatoasa si savuroasa. De la o simpla salata de cruditati si pana la o mancare de limba cu masline, o musaca de cartofi cu ciuperci si masline sau o surprinzatoare paine cu ceapa si masline, avem nenumarate retete delicioase. Din masline se poate prepara o pasta minunata sau se pot consuma umplute cu migdale, branza, ardei si nu numai.