LIVRAM GRATUIT IN GALATI
luni - sambata: 1200 - 1500 si 1800 - 2200
duminica: nu se fac livrari

Platouri party

Prosciutto di Parma

Primul pas este obținerea cărnii necesare: un porc de minimum 150 de kilograme este tăiat și lăsat să stea într-o încăpere răcoroasă timp de o zi, până când temperatura cărnii atinge un nivel optim pentru a fi tranșată. Apoi este îndepărtată pielea și grăsimea de pe picioarele ce urmează să devină prosciutto. În timpul acestui proces se pierde aproape un sfert din greutatea inițială, fiind păstrate doar cele mai bune părți.

După ce calitatea materiei prime a fost certificată de un specialist, urmează prima fază de sărare: carnea este acoperită cu sare umedă și uscată, iar apoi este lăsată timp de o săptămână într-o cameră cu o temperatură scăzută, între 1 și 4 grade celsius, și un nivel ridicat de umiditate, de aproximativ 80%. Șapte zile mai târziu, carnea este curățată de prima sare și apoi reacoperită cu un strat mult mai fin, în care va sta timp de 18 zile. În acest timp, jambonul absoarbe încet sarea și pierde o parte din umiditate, reducându-și greutatea cu până la 4%.

La terminarea celui de-al doilea interval, sarea este îndepărtată integral, iar carnea este mutată într-o altă încăpere aerisită, unde va sta mai bine de două luni pentru a se usca și pentru a asimila integral și uniform sarea în care a fost ținută. Odată ce au trecut și cele două luni de uscare, prosciutto-ul este spălat cu apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de sare și apoi pus din nou la uscat, de această dată la soare.

Înainte de a fi condimentată, șunca este mutată din nou, într-o încăpere specială, aerisită, unde petrece încă trei luni pentru a pierde și apa rămasă. Responsabil cu uscarea uniformă a cărnii este un vânt local, cunoscut sub numele de “il marino”, care dă o textură specială cărnii. În urma acestui proces, șunca pierde încă o zecime din greutate. Atunci când este suficient de uscată, este acoperită cu un amestec de grăsime de porc, sare, piper și, uneori, orez măcinat.

La șapte luni de la începutul procesului de fabricație, carnea este mutată într-o pivniță, unde este condimentată suplimentar și verificată pentru a fi în parametrii impuși de rețeta originală. Pentru a confirma acest lucru, mai mulți experți ințeapă carnea cu un ac facut din os de cal, care absoarbe extrem de rapid mirosurile și aromele. Fără să o guste, specialiștii își pot da seama dacă mai e nevoie de alt pas pentru a garanta că produsul va întruni toate standardele cerute de numele Prosciutto di Parma.

După încă un an petrecut în pivnița special amenajată, șunca este verificată de inspectori de la Istituto Parma Qualita, care pun un sigiliu de autenticitate pe fiecare bucată de prosciutto. Producătorul este liber din acest moment să marcheze produsul cu un fier înroșit în foc și să îl scoată la vânzare.

Fiind un produs regional protejat de legea internatională și de cea italiană, Prosciutto di Parma este fabricat de către doar 164 de producători. Nici un alt producător, italian sau din altă parte a lumii, nu are voie să folosească denumirea pentru un alt produs, dar, din păcate, imitațiile sunt abundente.

Prosciutto crudo este adesea mancata ca atare sau infasurata in jurul unei grisine ori asezata pe o bucata de paine alba proaspata. Este delicioasa cu pepene galben sau smochine, si este un un ingredient cheie intr-o reteta clasica, cum ar fi saltimbocca alla Romana (vitel scaloppini). E de asemenea servita intr-o varietate de Panini (sandwich-uri), ca un topping pe pizza, sau folosita ocazional ca o nota finala la cateva feluri de paste, cum ar fi Tortellini alla Panna (tortellini cu sos de smantana). Poate fi asociata cu vin alb sau rosu.

O zi frumosa sa aveti!

Articol preluat de pe stylereport.ro